
In de overgang verandert je hormoonhuishouding met horten en stoten. Omdat de hormoonbalans in de overgang kwetsbaar is, is het beter om verstoringen te voorkomen. Dit zijn hormoonverstorende stoffen en zo vermijd je ze.
Hormonen: oestrogeen en progesteron
Tijdens de menopauze vinden er grote hormonale veranderingen plaats in je lichaam. De twee belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogeen en progesteron. Deze dalen tijdens de overgang geleidelijk. Dit veroorzaakt hormonale schommelingen. Daardoor ontstaan overgangsverschijnselen zoals opvliegers en stemmingswisselingen.
De functies van oestrogeen in ons lichaam zijn:
- Reguleren van de menstruatiecyclus.
- Ontwikkeling van vrouwelijke lichaamskenmerken.
- Behouden van gezonde botten, gewrichten en pezen.
- Bevorderen van je huid- en haargezondheid.
- Ondersteunen van je hersenfunctie.
Een daling in oestrogeen is daarom verantwoordelijk voor opvliegers, stemmingswisselingen en een verminderd energieniveau.
De functies van progesteron in ons lichaam zijn:
- Ontstaan en behouden van de prille zwangerschap.
- Kalmerend effect op je lichaam.
- Reguleren van je slaap.
- Bijdragen aan je stemming.
Een daling in progesteron kan dus slaap- en stemmingsproblemen veroorzaken. Dat zorgt voor vermoeidheid en prikkelbaarheid.
Wat zijn hormoonverstorende stoffen?
Hormoonverstorende stoffen zijn chemicaliën die de werking van oestrogeen in je lichaam kunnen nabootsen, blokkeren of verstoren. Dit kan dan ook leiden tot een verstoring van de hormoonbalans in de overgang. Veelvoorkomende hormoonverstorende stoffen zijn:
- Ftalaten: Te vinden in geuren en plastic producten.
- Parabenen: Vaak gebruikt als conserveringsmiddelen in cosmetica.
- Bisfenol A (BPA): Een veelvoorkomende stof in plastic verpakkingen en blikjes.
- Bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt.
Tijdens de overgang moet je lichaam zich aanpassen aan schommelende niveaus van oestrogeen en progesteron. Hormoonverstorende stoffen kunnen deze schommelingen versterken. Dat kan de kwetsbare hormoonbalans in de overgang ernstig verstoren, met klachten zoals opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen tot gevolg. Daarnaast belasten deze stoffen de lever. De lever moet al hard werken om hormonen af te breken en uit te scheiden. Een overbelaste lever kan de symptomen van de overgang ook verergeren.
Hormonen en leverfunctie
De lever is een orgaan dat bij vele lichaamsprocessen betrokken is. Ontgifting is er één van. De lever ontgift alle schadelijke stoffen, van medicijnen tot alcohol. Ook zet de lever de meeste voedingsstoffen die we eten om in opneembare stoffen. Daarnaast heeft de lever een belangrijke functie in de energievoorziening. Een andere belangrijke taak is de hormoonbalans:
- De lever zet niet actieve hormonen om in actieve vormen en andersom. Daarmee speelt het orgaan een belangrijke rol in het behoud van hormonale balans.
- Wanneer hormonen hun werk hebben gedaan, breekt de lever ze af. Dit is nodig omdat anders de hormoonbalans verstoord raakt.
- Deze afbraakproducten worden via de gal en urine uit het lichaam verwijderd. Sommige afbraakproducten zijn schadelijk als ze langer in het lichaam blijven.
Het is dus belangrijk dat de lever zijn hormonale taak goed kan verrichten. Dit proces verloopt minder goed als de lever druk is met andere taken. Ongezonde voeding, alcohol en gifstoffen belasten de lever met andere taken. Daardoor verloopt de omzetting en afbraak van hormonen minder goed. Het gevolg is een ophoping van hormoonresten. En dat kan overgangsklachten zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen verergeren.
Hoe ondersteun je je lever en tegelijk de hormoonbalans in de overgang?
Door goed voor je lever te zorgen, ondersteun je de hormonale balans. Daardoor kunnen overgangsverschijnselen verminderen. Kleine aanpassingen in je leefstijl maken al een groot verschil. Vier tips om je lever te ondersteunen:
- Voeding: Tijdens de overgang is het extra belangrijk om goed te letten op wat je eet. Voeding kan ècht een verschil maken. Kies bijvoorbeeld voor biologische voeding die rijk is aan antioxidanten, zoals groene groenten, blauwe bessen en kurkuma. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en beperk je alcoholinname. Je leest alles over voeding en de overgang in deze blog.
- Hydrateer voldoende: Drink minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag. Dit helpt om gifstoffen af te voeren, zodat ze niet worden opgeslagen.
- Beweeg regelmatig: Lichaamsbeweging helpt je algehele gezondheid te verbeteren. Het ondersteunt ook de ontgifting door de lever.
- Neem een voedingssupplement: Overweeg om je lever extra te ondersteunen met specifieke voedingssupplementen. Denk aan een speciale formule voor de lever met bijvoorbeeld mariadistel, paardebloem, artisjok, mineralen en vitamine C.
- Vermijd hormoonverstorende stoffen: Natuurlijke producten zonder schadelijke toevoegingen zijn tegenwoordig goed verkrijgbaar. Denk aan lichaamsverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen die vrij zijn van parabenen en synthetische geur- en kleurstoffen. Kies voor natuurlijke, troepvrije en/of biologische alternatieven. Bewaar voedsel in glazen of roestvrijstalen bakjes in plaats van plastic. Vermijd ook het gebruik van plastic zakjes en bakjes en gebruik een herbruikbare drinkfles van glas of metaal. Let op producten met het label “BPA-vrij”.
Kleine veranderingen, groot verschil voor de hormoonbalans in de overgang
Als je bewuster omgaat met de producten die je dagelijks gebruikt, of het nou is wat je eet of wat je op je lijf smeert, ondersteun je de kwetsbare hormoonbalans in de overgang. Check de etiketten van alles wat je in je kastjes hebt staan. Koop producten bij een betrouwbare winkel voor natuurlijke, troepvrije producten zoals Puur Mieke. Dit kan een grote impact hebben op je overgangsklachten en je energie tijdens de overgang.
Om de overgang naar de menopauze makkelijker te maken, helpt het om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Door je bewust te zijn van de fysieke en mentale veranderingen, kun je beter omgaan met overgangsklachten en jezelf de zorg geven die je nodig hebt. Hoe je dat doet, lees je in mijn e-book Energiek door de overgang. Download het hier: